Έργο 50 £ δις της NGN για να θερμάνει βρετανικές πόλεις με υδρογόνο !

gas_largeΜε στόχο να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή με ‘μετατροπή’ του ενεργειακού προφίλ των βρετανικών αστικών κέντρων με υδρογόνο αντί για φυσικό αέριο σχεδιάζεται να θερμαίνονται στο άμεσο  μέλλον μεγάλες πόλεις στο Ηνωμένο Βασίλειο, με μια επένδυση ύψους  50 δισ. στερλινών  .

Το σχέδιο περιγράφεται σε αναφορά της Northern Gas Networks (NGN), η οποία διαχειρίζεται τα δίκτυα διανομής στη βόρεια Αγγλία. Νωρίτερα φέτος, η βρετανική Telegraph αποκάλυψε ότι η NGN είχε σχέδιο για την ανάδειξη του Leeds στην «πρώτη πόλη του υδρογόνου» στον κόσμο, αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για θέρμανση και μαγείρεμα με υδρογόνο εντός μιας δεκαετίας.

Λεπτομερής μελέτη βιωσιμότητας που εκπονήθηκε στο μεταξύ και δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες κατέληξε ότι το σχέδιο αυτό είναι όντως βιώσιμο και ότι μπορεί να εφαρμοστεί όχι μόνο στο Leeds αλλά σε συνολικά 16 μεγάλες πόλεις έως το 2050, επιτυγχάνοντας μείωση κατά 73% των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα.

Παρότι για να γίνει πράξη το «πέρασμα» στο υδρογόνο απαιτείται αναβάθμιση ή αντικατάσταση όλων των boilers αερίου και πολλών οικιακών συσκευών, η NGN υποστηρίζει ότι όλο αυτό μπορεί να γίνει με μόνο μικρά προβλήματα και «με πολύ μικρότερο κόστος κι αναστάτωση σε σχέση με αυτά που θα καταγράφονταν, αν προχωρούσε η μετατροπή τους για τη χρήση των παραδοσιακών ΑΠΕ».

Η NGN προτείνει να μην υπάρξει κάποια προκαταβολική επιβάρυνση των νοικοκυριών για το πέρασμα στο αέριο, αλλά το κόστος να επιμεριστεί σε ελεγχόμενες αυξήσεις στους λογαριασμούς χρήσης –με τον ίδιο τρόπο δηλαδή, που χρηματοδοτούνται σήμερα τα δίκτυα αερίου. Η μετατροπή μόνο του Leeds υπολογίζεται ότι θα στοιχίσει περί τα 2 δισ. στερλίνες.

 

Περισσότερα…

Σχολιάστε και με το λογαριασμό σας του Facebook:

 

line
footer
Designed by Alekos Filippousis

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin