Μια τεχνητή λιμνοθάλασσα που θα παράγει ηλεκτρική ενέργεια

 

energy

Στον κόλπο του Σουόνσι που βρίσκεται στην Ουαλία, αναμένεται να ξεκινήσει το 2017 ένα εγχείρημα παραγωγής ενέργειας από τη λιμνοθάλασσα, το κόστος του οποίου αναμένεται να ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ. Συγκεκριμένα, πρόκειται να δημιουργηθεί ένα τείχος στη θάλασσα με μήκος 9,5 χιλιομέτρων, εντός του οποίου θα τοποθετηθούν 16 αμφίδρομες τουρμπίνες στο βυθό της θάλασσας.

Η τεχνολογία βασίζεται στη διαφορά ύψους του νερού ανάμεσα στη θάλασσα και την τεχνητή λιμνοθάλασσα. Σε πρώτη φάση η στάθμη του νερού μέσα στον προστατευμένο χώρο θα είναι πιο χαμηλή, αλλά καθώς θα εξελίσσεται η παλίρροια το νερό θα μπαίνει στη λιμνοθάλασσα περνώντας μέσα απ’ τις τουρμπίνες, οι οποίες χάρις στις μηχανές τους θα παράγουν ηλεκτρισμό.

Οι προβλέψεις μιλούν για παραγωγή ενέργειας που θα φτάσει τα 495.000 MW ετησίως, ισχύς που αντιστοιχεί στο 11% της ετήσιας ενέργειας για οικιακή χρήση της Ουαλίας. Πάντως δεν είναι όλοι πεπεισμένοι για τα πλεονεκτήματα του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Οι ψαράδες εκφράζουν ανησυχίες ότι θα υποστούν ανεπανόρθωτο πλήγμα τα αλιευτικά αποθέματα της λιμνοθάλασσας.

«Πολλά είδη χρησιμοποιούν τις εκβολές του ποταμού Severn, ως περιοχή αναπαραγωγής, άρα μπορεί να υπάρξουν συνέπειες στα αποθέματα ψαριών σε μεγάλη έκταση. Αρνητικός αντίκτυπος ενδεχομένως να σημειωθεί και στην αλιεία του γλυκού νερού για τα ψάρια που βρίσκονται σε φάση μετανάστευσης. Υπάρχουν πολλές βιομηχανίες που εξαρτώνται έμμεσα από αυτό το είδος αλιείας» ανέφερε ο Μαρκ Λόιντ, επικεφαλής ένωσης ψαράδων της περιοχής.

Δείτε το βιντεο

 

 

Πηγή:Tech Team.gr

Σχολιάστε και με το λογαριασμό σας του Facebook:

 

line
footer
Designed by Alekos Filippousis

Videos, Slideshows and Podcasts by Cincopa Wordpress Plugin